Махенди - рисуване с къна

Махенди
Какво представлява Махенди?


Махенди е традиционно изкуство в Индия за временно декориране на ръце, крака, лице и други части от тялото с напълно естествени съставки от растението къна. Главно рисунките са на флорални мотиви, но се срещат и различни орнаменти. Смятало се е , че окраските имат изцеляваща и закриляща сила, затова било проето с тях да се окрасяват младоженки. Рисуването с къна е често срещано в днешно рвме по морските курорти. Но то не е традиционно Махенди. Обикновенно тези, който правят Махенди използват шаблонче за улеснение, а традиционното изписване с къна става ръчно. Това изисква творчески усет и художнически заложби.

 

Как да се сдобиете с къна?

Можете да си закупите готова както и да си направите сами вкъщи. За предпочитане е да си направите сами сместа, тъй като тези, който се продават са предмино с оцветители и не са натурални.
Начин на приготовление на къна в домашни условия:Махенди
В купа направете смес от къна на прах, чаена лъжичка кафе на гранули и малко гореща вода, така че да получите гъста смес. Получава се зелена паста, която оставя кафяви петна на местата, на които се нанесе.
Изрежете си шаблон в желана форма, може да използвате самозалепваща се хартия, за да се закрепи по-плътно по кожата.
Нанесете равен слой от проготвената паста в изрязаните области. Къната трябва да остане въху кожата по-дълго време, за да се получи по-наситен цвят на рисунките по кожата. Идеалният вариант е да оставите пастата цял ден, но в случай че нямате толкова време и по-малък престой ще свтрши работа. Просто цвета няма да се получи максимално наситен и трайността му ще е по-малка, защото ще избелее по-бързо.
След като пастата изсъхне внимателно отлепете шаблона и изплакнете остатъците от къната, след което подсушете добре. Рисунката по кожата ви може да се запази до няколко седмици, а в случай че я използвате върху ноктите си, то може да остане и а по-дълго.

Махенди
Как да си направите рискунка с къна на ноктите?

Сложете дебел слой къна върху чисти и сухи нокти. Сместа ще заздрави и укрепи вашите нокти, но и ще остави петна след себе си поне за 6 седмици!

 


Реклама

Онлайн магазин Арт Нокти


Protected by Copyscape Online Plagiarism Tool