Алергии

Какво трябва да знаем за алергиите?


 Няма сайт или книга, която да замени консултацията ви с лекар при наличието на алергия, но ако сте добре информирани и подготвени ще се научите да контролирате алергията си и да се справяте по-лесно с нея!
Алергията е болест на съвременния свят и всеки 3-4 човек е алергичен от нещо. Тя е проява на свръхреакция на имунната система на организма на някакъв дразнител, който се нарича алерген и обикновено е безвреден. Тази свръхреакция обаче е опасна за тялото ни взависимост от степента и силата, в която се развие. Алергените са над 20 хиляди и броят им непрекъснато расте. Алергията е коварна, защото често е маскирана с кихане, кашляне, подсмърчане или хрема и много прилича на най-обикновена простуда. Болните пият лекарства и лекуват болест, която нямат, а друга продължава да се развива! Тя може и засяга най-различни части на тялото като тези места се менят с годините.

Начинът ни на живот е този, който ни навлича алергиите – преработените храни, с които се храним ежедневно, приема ни на храни като мляко, яйца, риба и фъстъци още от ранна детска възраст, обзавеждането на жилищата ни с мека мебел, която е предпочитана от акарите в нашия дом, изолираните с двойни стъкла и допълнителни изолации на стените ни жилища, в които живеем заедно с влагата, контакта с домашните ни любимци, без които не можем, цигарения дим, който вдишваме ежедневно и други. В комбинация с работа с химикали на работното място, които могат и причиняват алергии говорят само за едно – опасност от придобиване на алергия!

В последно време алергиите стават не само по-чести, но и по-тежки. Затова, колкото повече знаете за алергията си, ако имате такава, и колкото повече научите за алергиите по принцип, толкова по-добре за вас! Тези знания ще са ви от полза, за да се справите с алергията си по-лесно и да я държите в една изгодна за вас позиция, защото алергиите пречат на нормалния начин на живот на много от хората.
Най-често срещаните заболявания, при които алергиите имат съществена роля са астма, (алергичен ринит) наричан сенна хрема, екзема, контактен дерматит (алергии на кожата) и хранителните алергии. Тук ще обърнем внимание само на възможните причинители на алергии вследствие на работата на маникюриста като няма да разглеждаме подробно най-често срещаните алергени като домашните акари, полените, лекарства, животни, храни, цигарен дим, ужилвания от насекоми и ред други причини, водещи до появата на алергии. Ще споменем и възможни начини за избягване и предпазване на организма ни от алергиите. Важно е да сме наясно с възможните рискове и начините за справяне с тях, за да сме здрави.

Алергията от гледна точка на медицината

Главната задача на имунната система е да ни предпазва от микроорганизмите, които могат да ни убият. Когато някой от тях атакува организма за първи път, клетки наречени макрофаги (намират се в лимфните възли, белите дробове или стомашно-чревния тракт) ги разпознават като чужди по наличието на антигени (протеинови молекули разположени на повърхността им). Появата на патологични (чужди) клетки води до увеличени на определен вид бели кръвни клетки и до произвеждането на специално протеини – антитела. Тези антитела обхващат и се свързват с антигените върху повърхността на нападащата клетка, изпращат сигнали до макрофагите (естествени клетки-убийци), които пристигат и унищожават патологичните клетки. За всеки антиген се произвеждат специфични антитела. Организмът може да произведе милиони различни антитела. Процесът на установяване на антигена и произвеждане на специфични антитела против него се нарича сенсибилизация.
До края на живота ви имунната система ще запомни всички патологични микроорганизми и ако същият микроорганизъм нападне отново, той ще бъде разпознат. Незабавно ще се произведат голямо количество антитела, които помагат за унищожаване на патологичните микроорганизми. Други бели кръвни клетки обаче произвеждат хистамин (специфична субстанция), която увеличава притока на кръв към мястото на нараняването, повишава мембранната пропускливост на кръвоносните съдов, спомага лесното достигане до района на нараняване и унищожаване на патологичните клети.
Когато развием алергия, имунната система продължава да работи против антигените свързани с бактерии, вируси или паразити, но започва да реагира и на други антигени, които са безвредни. Безвредните за организма антигени се наричат алергени. Имунната система абсолютно погрешно ги смята за опасни и прави имунен отговор срещу тях – алергична реакция, което означава, че сте развили алергия.
Прекараните в детска възраст чести вирусни инфекции могат да предпазят индивида от атопия (наследствена тенденция към алергия) и алергични заболявания във живота. Детските инфекции помагат за образуването на вещество в организма – гама-интерферон, което имат в големи дози хора без алергии.

Развитие на алергията

Първият етапа на развитие на алергията се нарича сенсибилизация – алергена се среща с клетките на имунната система и против него се формират специфични антитела (имуноглобин Е), макар че той е безвреден за организма. Имуноглобин Е се свързва със специални клетки, които съдържат хиляди токсични гранули, те се отделят и причиняват симптомите, познати ни като алергия.
Не винаги се сенсибилизирате в първият случай, когато организма се сблъска с определен алерген. Понякога веществото може да се понася от организма в течение на много години и след това да се развие алергия. Сенсибилизацията няма симптоми и вие няма как да знаете, че е настъпила. След като е извършена сенсибилизацията обаче, имунната система запазва спомен за алергена и в случай, че го срещне отново го разпознава.
След като сте се сенсибилизирали нищожно количество алерген е достатъчно, за да доведе до алергична реакция. Токсичните гранули съдържат силни дразнещи субстанции – хистамин и различни ензими. Ако реакцията е предизвикана от бактериална инфекция, тези субстанции ще доведат до унищожаване и поглъщане на бактериите, съответно до справяне на организма ви с тях. Не така стоят нещата при действие на имунната система срещу безвреден алерген. При тези реакции на имунната система отделянето на субстанциите не е полезно и е един вид напразно, без причина.

Какво се случва в нас, когато протича алергична реакция

Засилва се притока на кръв в тъканите, прониква течност от малките кръвоносни съдове и се получава дразнене на засегнатото място. Получава се затопляне, зачервяване, сърбеж на кожата, подуване на мястото и отделяне на течни секрети (слюнка при кихане, сълзене на очите и др.).
Мускулите на въздухоносните пътища в белите дробове и червата могат да получат спазми и да доведат до кихане, задух, стомашни колики (болки) или диария.
Този процес предизвиква симптомите, които се свързват с алергията.
След като вече имате алергия, организмът ви ще прави алергична реакция винаги, когато срещне дори минимално количество от този алерген. Необходимо е толкова малко от алергена, че дори да избягвате нещата, към които организма ви реагира, една целувка или прегръдка с човек имал контакт с алерген, към който сте алергичен може да доведе до алергична реакция у вашия организъм. Не винаги силата на реакцията ще е еднаква и много неща могат да повлияят на продължителността на алергичната реакция като например количеството на алергена, каква част от тялото ви е засегната от него, има ли други фактори, които биха могли да засилят алергичната ви реакция.
Алергичните реакции се променят с времето и годините, могат да станат по-слаби и дори да изчезнат с напредване на възрастта.

За алергените...

Всички алергени са съставени от протеини – съдържат кислород, водород, азот и се срещат във всички живи организми. Протеини обаче се откриват непрекъснато, а понякога и вещества, които не съдържат протеин може да действат като алергени, например пеницилинът и други лекарства.

Алергии на дихателните пътища

Околната среда и работата ни само може да допринесе за развитието и проблемите ни свързани с много от често срещаните и добре познати заболявания като бронхиална астма и сенна хрема, които са алергични заболявания по своята същност.
Бронхиалната астма засяга един на всеки 10 възрастни и може да се развие във всяка възраст.
Нормалните дихателни пътища са покрити с лигавица, която се състои от различни клетки. Сред тях има клетки, които отделят секрет и клетки оформящи нежни подобни на косъмчета реснички, които се движат ритмично и придвижват отделящият се бронхиален секрет нагоре към края на гърлото, където секретът се поглъща.
Сектерът съдържа частички прах и микроогранизми, които попадат в дихателните пътища с вдишвания въздух. Дихателните пътища са обвити с мускулен слой и когато този мускулен слой се свива дихателните пътища стават по-тесни.
 Бронхиалната астма е хронично възпаление на лигавицата на въздухоносните пътища на белия дроб и води до оток на стените, изграждащи въздухоносните пътища, което ги стеснява, до повишено отделяне на секрет, свръхчувствителни мускули на въздухоносните пътища.
Най-честите симптоми на астмата са тежест в гърдите, чувство за недостиг на въздух, пристъпи н суха кашлица и свиркащо дишане. Стеснените или отекли въздухоносни пътища затрудняват дишането и водят до задух.
 Сенната хрема (сезонен алергичен ринит) засяга страдащите само през отделни месеци в годината. Наименованието му не е съвсем точно, тъй като сеното играе много по-малка роля при възникването на проблема, отколкото тревата, цветята, спорите, плесените и полените на дърветата. Ако имате сенна хрема обаче, означава, че сте алергични към аероалерген (много лек, пренасян по въздуха алерген), който се среща само в определено време през годината. Това заболяване не е опасно, но се среща твърде често и причинява неприятности на алергичните като умора, недоспиване и раздразнителност. Тъй като носът на страдащите от сенна хрема често е запушен, усещанията им за мирис и вкус се променят.


Кожни алергии

Кожните алергии засягат и двата пола, но новите алергии се проявяват по-често у жените, защото те използват поне няколко различни козметични продукти всеки ден, които съдържат около 100 различни химически съединения и всяка една от тях може да причини алергична реакция на кожата.
Кожата, като най-голям орган в нашето тяло всеки ден е в контакт с разнообразие от вещества, включително и много алергени. Поради тази причина кожата често е засегната от алергични заболявания. Признак за кожна алергия е сърбеж, зачервяване, мехури, отичане, надебеляване, сухост, обриви и белен (лющене), отворени сълзящи рани вследствие на разчесване.
Кожните проблеми причинени от алергия се проявяват под формата на екзема, контактен дерматит, уртикария и ангио-едем.

 Екземата или така наречения още атопичен дерматит е хронично възпалително кожно заболяване, което засяга атопичните хора и при него често се наблюдава повторна рецидив. Много са причините, които увеличават риска от поява на екзема - алергени като яйца, мляко, екскремети от домашни животни или акари. Екземата причинява сърбящи, зачервени, подути наранявания по кожата, които могат да станат и мехури. Поради разчесване тези места могат да станат и сълзящи, а впоследствие кожата да се удебели и да стане люспеста. При възрастните екземата засяга врата, глезените, вътрешните - по-меки части на кожата наколената и лактите. Екземата може да доведе до пигнентация на кожата (промяна на цвета й) поради чесане.
 Алергичният контактен дерматит се появява, когато кожата ви е в контакт с химикал, който действа като алерген или раздразнител. Контактният дерматит се причинява от химични вещества като никел, полимери, различни медикаменти, ароматични вещества, ланолин, формалдехид, калиев дихромат, козметични средства, сапуни, покрития и разтворители, растителни и животински продукти и други. Повечето контактни дерматити обаче не са алергични и се причиняват от вещества, които не са алергени, а раздразнители. Така дори най-слабо алергичните хора могат да получат неалергичен дерматит, ако върху кожата им попадне достатъчно количество от някакъв дразнител за по-продължително време. Поради тази причина, когато работите с гелове или акрил е добре да измивате ръцете си, ако по кожата попадне някоя химикал и да не ги оставяте кожата мокра след това, защото влажната кожа е по-уязвима. За лечението на контактния дерматит е важно отстраняването на причинителя. Препоръчва се употребата на защитни ръкавици. Локално се прилагат бани и охлаждащи компреси. Алергичният контактен дерматит е най-често срещаното заболяване свързано с характера на работата. Заетите в сферата на фризьорството и маникюра са изложени на по-голям риск! Алергичните дерматити са по-често срещани при хора с по-светла кожа и предимно при жените, защото имат по-чест контакт с химикали в препарати за чистене, кремове и козметика. Най-често случаите на дернматит засягат кожата на ръцете. Признаците и промените, които настъпват в кожата са същите като при екземата.
 Кожната алергична реакция се изразява с появата на сърбеж и обрив по кожата дължащи се на остра и бърза алергична реакция наречена уртикария. Обикновено уртикарията не е продължителна и преминава без особено лечение като само в редки случаи може да продължи седмици. Когато същата реакция засяга по-дълбоките слоеве на кожата се нарича ангио-едем. При него сърбежите са слаби или отсъстват, но може да има болезнено подуване. Уртикарията може да засегне всяка частна кожата, а ангио-едемът обикновено засяга лицето и езика и може да доведе до сериозни проблеми с дишането. Причини за появата на уртикария или ангио-едем вследствие на работата на маникюроста могат да бъдат аларгени от оцветители и химикали. Контакта с тях може да стане през кожата, чрез дишането или чрез поглъщане.
Има връзка между някои здравословни проблеми и конкретни трудови дейности. Правителствата на всяка държава, законите и работодателите тряба да се опитат да осигурят безопасни условия на труд на работещите в рисковите сфери. Голям брой здравословни проблеми, част от които са алергиите се причиняват вследствие на контакт с определени веществ на нашето работно място. Много от проблемите вещества, с които работим ежедневно не причиняват алергия в пълния смисъл, а само действат като раздразнители. С тях можем да се справим като ги избягваме с помощта на подходящо работно облекло, вентилация на работното място или замяната им с безвредни или по-изичстени алтернативни вещества.
На работното си място можем да срещнем над 200 вещества, причиняващи алергични реалции в дихателните пътища и също толкова, причиняващи кожни алергии.
Алергиите при маникюристките стават все по-често срещани. Много от придобилите алергия се отказват от работата си и я сменят с друга. Това няма да е нужно, ако използвате предпазни мерки и следите здравословното си състояние.
Ако развиете алергично заболяване свързано с работата ви, трябва незабавно да потърсите помощта на специалист. Когато алергията е свързана с работното място и се диагностицира навреме (от рано), а след това проблемните вещества се заменят или избягват има възможност симптомите и заболяването да отшумят. Ако алергията не се лекува навреме и се развие по-дълго време, при премахване на дразнителите само ще я облекчите, но няма да премахнете напълно симптомите свързани с нея.
Вещества, най-чести причинители на алергии на работното място:
латекс, формалдехид, сапуни и детергенти, калиев дихромат - среща се в боите и химикалите използвани във фризьорството.
Запомнете:
• Проветрявайте затворените помещения, в които работите.
Използвайте работно облекло, маска и ръкавици (най-добре два чифта - текстилни и върху тях латексови, за да се предпазите от възможна алергия от латексовите ръкавици или от талка в тях).
Не се надвесвайте директно над продуктите, които нанасяте в момента, за да е вдишвате техните миризми и изпарения.
Четете химичния състав, описан върху етикетите на продуктите и избягвайте съставки. към които сте алергични. Уведомявайте клиентките си за възможни алергични реакции също.
 


Реклама

Онлайн магазин Арт Нокти


Protected by Copyscape Online Plagiarism Tool