Кожа и кожни болести

Освен болести по ноктите, маникюристките трябва да са запознати и с кожните болести по ръцете и краката, така че да могат да посъветват и консултират клиентите си. Важно е да ги насочите към лекар, защото в противен случай могат да ви обвинят, че сте ги заразили или, че не сте открили проблема им навреме. Вие сте специалистът, който задължително трябва да има поглед и над тези заболявания.


 

Ноктите представляват видоизменени кожни клетки и проблемните нокти често пъти са продукт на нездрава кожа, удар или наранявана, както и израз на болест или възпалителен процес в организма. Ноктите защитават тъканта на нокътното легло от дразнителите на външната среда. При здравите хора ноктите са гладки на вид, прозрачни, безцветни, бледо розови и леко изпъкнали. Розовия цвят се дължи на прозиращите капиляри под нокътната плочка. Релефа на ноктите при всеки човек е уникален. Скоростта на растежа на ноктите също е различна, средно е равна на 0.1 мм на денонощие. Ноктите на децата и мъжете растат по-бързо от тези на жените. При повреждане на ноктите поради една или друга причина регенерацията отнема около 170 дни.

Различават се 5 типа кожа: нормална, суха, мазна, комбинирана и чувствителка, като към всеки тип трябва да се похожда индивидуално. Освен ежедевно хигиенизиране на кожата, тя се нуждае и от тонизиране, подхранване и предпазване от неблагоприятното външно въдействие, за да забавим процеса на повяхване. Дневният режим на различните хора трябва да бъде различен взависимост от характера на работа, възрастта, битовите условия и навиците. Много от разпространените в днешно време хронични заболявания биха могли да се избегнат само чрез спазване на режим. Болестите най-често са последствие от неправилен начин на живот, неправилно хранене и неспазването на лична хигиена.

Грижа за кожата (предпазване от появата на болести)

По повърхността на кожата постоянно се натрупват прах, микроогранизми и мазнина. Те запишват каналите на мастните и потни жлези, нарушават функциите на кожата и са благоприятна среда за развитието на микроби, което води до появата на инфекциозни заболявания. Нарушават се фунциите на кожното дишане, защото кожата за разлика от ноктите диша. Променя се и процеса на терморегулация, който кожата изпълнява. Всеки ден трябва да се измиваме с топа вода, сапун и гъба под течаща вода, която предизвиква механично дразнение на кожата и води до засилване на обменните процеси в организма, които са изключително важни и полезни.

Грижа за кожата на ръцете

Важно е да поддържате ръцете си чисти през по-голямата част от деня, защото с тях се храните, готвите, докосвате, работите. При пипане на мръсни предмети или вършене на "мръсна" работа е хубаво да използвате ръкавици. Ако такива липсвта или не ви е удобно на работите с тях може да предпазите ноктите си като предварително набиете сапун под тях и използвате силиконов или друг защитен крем. Той ще образува тънка защитна ципа около ръцете на кожата и ще послужи като биологични ръкавици докато си свършите работата.

След като приключите с "мръсната" работа трябва да измиете ръцете си с топла вода и сапун, а ако ръцете ви са силно замърсени може да използвате пемза или парченце лимон. Измитите ръце трябва да се подсушат добре и да не остават мокри.

За хора, чиите ръце непрекъснато са подложени на дребни травми като драскотини, ожулвания или малки ранички е препоръчително да се измиват с топла вода и сапун и след това местата да бъдат дезинфекцирани с медикаменти. След което ръцете да се намазват с крем.

Грижа за ноктите на ръцете

Под ноктите се натрупват до 95% от всички микроби, които се намират по кожата, затова те трябва редовно да се мият с четка и сапун, ако са подложени на по-голямо замърсяване. Свободните им краища е добре да бъдат по-къси и скъсявани редовно, за да не събират мръсотия.

Повече за грижата за ноктите може да прочетете тук.

Грижа за кожата на краката

Краката трябва да се мият с топа вода и сапун всеки ден, особено преди лягане като може да ползвате и твърда четка за по-качествено измиване. Използвайте пемза 2-3 пъти седмично за петите и ходилата като ги изтърквайте добре, за да остраните вроговените части на епидермиса (загрубялата кожа). Полезно е след измиване да се прави лек масаж на краката. Можете да си вземете подхранващ или овлазняващ продук за крака и след баня да втривате от него с леки масажни движения.

Грижа за ноктите на краката

След измиване на краката трябва да се погижим и за ноктите. Редовно трябва да отстраняваме излишната кожа около тях и да ги подрязваме късо и равно, като леко закръглим ъгълчетата, за да не предизвикваме забиване на нокттие. Ако по краката има охлузвания или наранявания е хубаво да ги дезинфекцираме след измиване. При повишено изпотяване накраката можем да използваме пудра за крака, да сменяме по-често обувките си, ако е възможно по няколко пъти на ден. След като вечер събуем обувките си е хубаво да ги оставим поне за 24 часа да изсъхнат напълно и да обуем други на следващия ден. Ежедневното почистване на обувките с влажен парцал и препарат е полезно срещу развитието на микроорганизми в обувките.

Микроби по кожата

Чистата и здрава човешка кожа отделя веществва, които убиват микробите. Тя се защитава и бори с тях. Затова хората, които не спазват правилата за лична хигиена често са подложени на опасност от кожни заболявания. Голяма част от кожните заболявания започват да се развиват след проникване на микроби през повредена кожа. Работата в горещи помещения без добра вентилация, прегряването или продължителното охлаждане на кожата, замърсяването на кожата, нарушават отделянето на потта и мазнината и намаляват съпротивлението на кожата и организма. Дребните травми, пукнатини в кожата и драскотини спомагат за възникването на гнойни заболявания. В дребни ранички могат да проникнат различни масла, киселини, алкали и да предизвикат заболявания.

Кожни болести

Един от главните възбудители на кожните болести е стафилококът. Съществуват много разновидности на този микроорганизъм и всеки от тях предизвиква отделно заболяване. Освен стафилококите и други микроби могат да предизвикат кожни заболявания. На първо място това са стрептококите. Те причиняват не само гнойни заболявания, но и редица други болести. Както и стафилококите, те са твърде разпространени в приридата. Срещат се във водата, почвата, по човешката кожа, в устната кухина, в червата и т.н. Попадайки в организма, те проявяват болестотворните си свойства, когато по една или друга причина съпротивляемостта на човека към инфекции е понижена.

Признаци на кожни заболявания

Кожата е свързана с вътрешните органи чрез лимфната, кръвоносната и нервната система. Нейните заболявания предизвикват промени в целия организъм и повлияват на общото му състояние. Затова, когато говорим за кожно заболяване, трябва да имаме впредвид, че всяко такова е сигнал за това, че боледува целия организъм. Следователно трябва да се провежда комплексно лечение.

Признаците на кожните заболявания могат да се разделят в три симптоматични групи:

1. Симптоми от общ характер като главоболие, слабост, повишаване на температурата, общо неразположение.

2. Субективни кожни симптоми като загуба на чувствителсност, сърбеж, парене, болезненост на кожата.

3. Кожни прояви под формата на различни видове обриви.

Определено значение при развитието на някои кожни заболявания играе наследствеността. Други възникват при нарушаване на правилната и синхронна работа на вътрешните органи. Всяко кожно заболяване обаче се проявява с болестни кожни изменения - обрив или изривания.

Обривите и изриванията са първични и вторични

Петната (розеоли и еритеми) са първичен признак за наличието на болест. То представлява ограничено изменение на цвета на кожата без нарушен релеф и консистенция. Големината, цвета и очертанията могат да бъдат различни. По кожата се появяват съдови петна вследствие на разширяване на съдовете, което може да е временно или постоянно. При натиск тези петна изчезват, но след това се появяват отново.
Розеолните петна се появяват при наличието на заболявания като дерматит, шарка, алергичен дерматит и др.
Еритематозните петна се срещат при болни от екзема, дерматит, дерматоза и др.

Възелчето (папулата) представлява ограничено, повърхностно уплътнение, което се издига над повърхността на кожата и се напипва добре при изследване с пръсти. Папулите биват плоски, островърхи, конусовидни, с гладка, люспеста или блестяща повърхност. Възелчетата се срещат при заболявания като псориазис, лишей, СПИН и др.

Мехурът е кух, показващ се над повърхността на кожата с прозрачно, мътно или кърваво съдържание. Обикновено мехурите се появяват върху външно непроменена кожа или на фона на петно. След време се пукат, изсъхват и се превръщат в коричка. Срещат се при заболявания като шарка, херпес и др.

Пустулата е кух с гнойно съдържание, изпъкнал върху повърхността на кожата, полусферичен израстък. Може да бъде повърхностно или дълбоко в кожата. Дълбоките пустулати оставят белези и язви по кожата.

От алергичните заболявания в дерматологията най-често се срещат дерматит, екзема, уртикария и невродермит. Трябва да се помни, че алергичните реакции могат да бъдат бързи (от незабавен тип), предизвикани от анафилактичен шок и забавени, към които се отнасят кожните прояви и реайцията на вътрешните органи.

Инфекциозни (гнойни) болести на кожата

Едни от най-разпространените кожни заболявания са гнойните кожни болести. Предизвикват се от гноеродни бактерии - стафилококи и стрептококи. По кожата се появяват мехурчета (пустулати), като от някои видове пиодермит (гнойно заболяване) могат да бъдат заразени и околните и дори да придобият епидемичен характер. За появата на пиодермит спомагат фактори като неспазване на правилна лична хугиена, травми по кожата и др. микротравми, които често дори не забелязваме. Спад в имунната система може да подпомогне възникването на гнойно заболяване на кожата.
Различават се три групи при пиодермитите (гнойните заболявания):

1. Стафилококови

2. Стрептококови

3. Атипични (хронични)

Видове гнойни кожни болести по кожата на ръцете и краката

Остиофоликулит - при нарушаване на целостта на кожата (наличие на микротравми) в центъра на космената торбичка се образува малко болезнено мехурче. След това се оформя оток с жълтеникаво на цвят гнойно мехурче в центъра. След 1-2 дни то изсъхва и става като коричка, а възпалението спира. След преминаване на възпалителния процес кожата остава непроменена или в малък участък пигментацията се променя.

Стрептококово импетиго - локализира се по китките на ръцете и е много заразно заболяване, което се разпространява много бързо. Заразяването става чрез предмети за общо ползване. Болестта започва с появата на кръгло мехурче, което отначало е пълно с безцветна течност, която става гнойна впоследствие. Поразените кожни участъци трябва да се пазят от контакт с вода, за да не се разпространи импетигото. Препоръчително е ноктите на болния да се намазват 2-3 пъти дневно с йодна тинктура или гранофурин. В днешно време за лечение на болестта се използва спирт или дезинфекциращи мехлеми.

Паразитни кожни болести

Гъбични поражения на кожата - появяват се петна по тялото с жълто-розов, тъмнокафяв, жълтеникаво-кафяв или светлокафяв цвят. Петната са в неправилна форма и повърхността им се излющва на частички. Разполагат се по кожата на гърба, шията и гърдите, а ако болестта се превърне в хронична - по ръцете и краката. От този вид лишей по-често боледуват млади хора. Болестта може да протече месеци, дори години.

Трихофития - може да порази всеки участък от кожата, включително и ноктите. Източник на заразяване е болният човек като заразяването става при непосредствен контакт с него, с ползване на вещите му. По повърхността на кожата се появяват ситни, възпалени петна с кръгла или овална форма, върху тях излизат мехурчета, засъхващи в коричка. Обикновено няма сърбеж при тази болест. Трихофития по ноктите - потъмнени нокти, които губят прозрачността си. Те са грапави, сиво-мръсни на цвят, чупливи и удебелени.

 


Реклама

Онлайн магазин Арт Нокти


Protected by Copyscape Online Plagiarism Tool