Масаж

 Редовният масаж на ръцете е много полезен. Той не отнема много време, а ползата от него е за целия организъм, защото на дланите, както е известно, има много биологичноактивни точки, отговарящи за определени органи на тялото.


Ако кожата е много загрубяла, добре е ръцете да се разтриват с ленено масло от пръстите към китките в продължение на 15-30 мин. Може да се направи и енергичен масаж в продължение на 2-3 мин. с резенче ябълка, след което ръцете се измиват и намазват с крем. При пукнатини по кожата се нанася рициново масло и всеки пръст се масажира поотделно. Усещането прилича на това все едно с усилие слагаме тесни ръкавици. След такъв масаж кожата бързо се омекотява, а пукнатините се изглаждат.

 Сутрин, веднага след като се събудите, можете да направите следния масаж. Намажете ръцете с крем и с кръгови движения масажирайте всеки пръст и ставите отделно, все едно слагате ръкавици, след което преминете към горната част на китката.
Продължете, движейки се нагоре към лактите, а след това и към рамото. Направете няколко движения с китките, повъртете ги наляво и надясно, свийте в юмруци и отпуснете, имитирайки свирене на пиано.
Преминете към масаж на предраменната област и рамената. Изпънете ръцете, свийте пръстите в юмрук. С кратки ритмични удари почукайте с пръстите на едната ръка по изпънатата друга ръка - от пръстите до подмишниците, отначало по вътрешната, после по външната й част.
За да активизирате кръвообращението, направете бързи леки пощипвания отдолу-нагоре с палеца и показалеца. Това ще повиши тонуса на мускулите, особено на раменните, които с възрастта отслабват и се отпускат.

Масажът с етерични масла има много благоприятен ефект. Ароматерапевтите препоръчват да се използват следните съчетания: ако кожата е нормална – към 50 g растително масло се добавят по 3 капки бергамот, жасмин, иланг-иланг, лавандула, лайка и чаено дърво. Ако кожата е суха, се препоръчва използването на жасмин, лавандула, роза и лайка.

 


Реклама

Онлайн магазин Арт Нокти


Protected by Copyscape Online Plagiarism Tool