Онихолизис

Онихолизис се нарича отслояването на ноктите. Съгласно медицински термин "онихолиза" означава отделяне на нокътната плочка от меката тъкан на пръста. В резултат на това се формира кухина, поради което нокътната плочка променя естествения си цвят. В някои случаи, тя е синкаво-бяла, понякога кафява или жълта. Но какъвто и цвят да има - тя е непривлекателна гледка.Онихолизиса е една от разновидностите на дистрофия на ноктите. Причините за това състояние може да са различни - заразни или незаразни:

- физическа или химична травма;

- травми получени при лошо обработване на маникюр и при използване на нестерилни инструменти;

- прекалено тесни обувки;

- приемане на лекарствени препарати, най-често антибиотици (тетрациклин и флуорохинолони антибиотици);

- нарушения в работата на сърдечносъдовата система, ендокринната, нервната и храносмилателната система;

- екзема, псориазис, болестта на Райтер, нарушена микроциркулация при съдови заболявания на ръцете и краката - варикоза, болестта на Рейно, тромбангит и др. А също така атопичен дерматит, червен плосък лишай, дерматоза, гъбични заболявания на кожата и ноктите;

- индивидуална непоносимост към някои компоненти на лака за нокти, на лакочистителя, на изкуствените нокти;

- постоянен контакт с алергени.


Лечението е насочено към отстраняване на основната причина за заболяването. Но дори и тази мярка не може да гарантира пълно възстановяване. Първо трябва да се изясни каква е причината. Независимо от причината задължително трябва да приемате витамин А, витамини от групата В, препарати с желязо, калций, а също и желатин в продължение на няколко месеца. Наред с това трябва да правите бани на краката със слаб разтвор на калиев перманганат. Намазвайте увредените участъци със синтомицинова емулсия, 5-процентен хелиомицинов мехлем, а отгоре залепвайте бактерициден лейкопласт. От време на време е хубаво слабо да натискате и масажирайте краищата на пострадалия пръст.
За да избегнете подобни ситуации в бъдеще, задължително трябва да вземете профилактични мерки. Те се състоят в хигиена на ноктите - т.е. редовно обработване на маникюр и педикюр. Препоръчително е да отстраните или намалите рисковите фактори.

 


Реклама

Онлайн магазин Арт Нокти


Protected by Copyscape Online Plagiarism Tool