Гъбички по ноктите

Гъбички по ноктите - причини, лечение


Гъбичките по ноктите сa тревога на милиони хора по целия свят, само в България, един от шест души, според статистиката, е заразен с тази инфекция -  онихомикоза. Нещото, от което може да получат гъбичките при нормални условия домакинството са банята и съблекалнята на обществен плаж или басейн - и тази паразитна инфекция започва да се разпространява около ноктите, а след това се преместват в други нокти, а след това - и в други части на тялото.
Най-очевидният симптом може да се разглежда, като промяна на цвета на ноктите, като ги удебелява, унищожава и разпада. Цветът на ноктите може да бъде с всички цветове на дъгата, не е задължително да е жълт или кафяв. В същото време удебеляването на ноктите се дължи на факта, че нокътното легло започва да се отделя от нокътя и превръща в роговия слой в непрозрачен. След като инфекцията с гъбички обхване ноктите напълно, тя бързо ще се разрастне.Причини за появяване на гъбичките. На първо място са пукнатини по кожата, драскотини или ожулвания, и наранявания на ноктите, епидермиса или просто прекалено овлажняване. На второ място, е наличието на такива ужасни болести като СПИН, диабет и други заболявания понижаващи значително имунитета на организма. Трето, това орални контрацептиви и антибиотици. По този начин, здравите нокти се заразяват с гъбитките, а организмът не може да ги победи. За да се предпазите трябва да се грижите за здравето си, като цяло се хранете добре, и не правете нищо, което може да намали имунната ви система. Но най-добрият начин да се предпазите от появата на гъбична инфекция по ноктите е да избягвате употребата на тесни и не-дишащи обувки, както и стъпването с бос крак върху повърхности, които може да са обитавани от гъбички. Понеже гъбичките виреят на топли и влажни места, като например потените крака, трябва да избягвате да ходите боси на плочките по обществените басейни, прекия контакт с пода в банята и съблекалните помещения, тъй като там е идеалната среда за развитието на гъбичките. Ползвайте лични кърпи, ножички и нокторезачки. Ежедневното измиване и подсушаване на краката и ръцете, както и на пространството между пръстите също може да помогне за избягване на инфектиране на ноктите.

Преди време гъбичките по ноктите са лекувани с хирургично отстраняване. Днес се лекуват с по-напреднали съвременни методи, а до хирургическия метод се прибягва само в краен случай. Диагнозата гъбички на ноктите има цел да се определи естеството и мащаба им, и след проучване на засегнатата тъкан да се предпише лечение. Обикновено това са хапчета и специални мазила за локално лечение. В зависимост от това колко бързо пациента отиде на лекар ще зависи и периода на лечение.

Перорални медикаменти, с доказана ефикасност в борбата с гъбичната инфекция по ноктите са:
- Грисеофулвин (Фулвицин, Гифулвицин, Грис-Пег). Това лекарство е с доказани качества и се използва за потушаване на гъбични инфекции по ноктите от дълги години. Медикаментът е безопасен за употреба, но има по-голям ефект върху проблемите с ноктите на ръцете, отколкото с тези на краката.
- Тербинафин (Ламизил). Медикаментът се приема ежедневно в продължение на 6-8 седмици при проблеми с ноктите на ръцете, и 12 седмици при проблеми с ноктите на краката. Лекарството е безопасно и ефективно, с минимални странични ефекти. Независимо от това обаче, трябва да се използва предпазливо от пациентите, страдащи от чернодробни заболявания.
- Итраконазол (Споранокс). Този медикамент се предписва при провеждане на терапия с “пулсови дози”, т.е. приемане на медикамента в рамките на една седмица месечно, за период от 2-3 месеца. Лекарството може да повлияе на ефекта от други често използвани медикаменти, например антибиотика еритромицин и определен вид препарати против астма.
- Флуконазол (Дифлукан). Лекарството се приема веднъж седмично, в продължение на няколко месеца. Дозата се определя според индивидуалните характеристики на всеки пациент, особено ако той или тя страдат от бъбречно заболяване или успоредно взимат и други медикаменти. Това лекарство не е толкова ефикасно, колкото Ламизил или Споранокс, затова трябва да се използва с повишено внимание от пациенти с чернодробни заболявания.

Много хора се опитват да се справят с такива проблеми с традиционни методи. Някои рецепти включват компоненти като сяра, йод, оцет и дори салицилова киселина. Може би те са добри, но това лечение има вероятност да отнеме твърде много време - и тогава може да бъде твърде късно. Най-добре е да се потърси незабавно медицинска помощ и да се избегнат бъдещи усложнения.

Съветите който можем да ви дадем, за да избегнете гъбична инфекция са:
- Редовно изрязвайте ноктите на ръцете и краката
- Поддържайте краката си чисти и ги подсушавайте много добре след като сте ги мокрили
- Носете сухи чорапи от естествена материя и свободни обувки
- Сменяйте чести обувките си
- Не дръжте ръцете си във вода прекалено дълго и не използвайте силни препарати за почистване

 


Реклама

Онлайн магазин Арт Нокти


Protected by Copyscape Online Plagiarism Tool